Čišćenjem digestivnog sistema bez obzira na to da li je vaša ishrana bila zasnovana na šećeru i masti ili nije. Ili samo želite da se pročistite iznutra definitivno ćete se osećati srećnijim. Jetra je veoma efikasan organ za prečišćavanje, veoma je otporna i brzo se regeneriše. Medjutim, njena snaga nije neiscrpna i stalni negativni uticaji, naročito dobro poznatih toksina (velike količine alkohola) mogu uzeti svoj danak.
Bubrezi su takodje vażni za izbacivanje toksina kroz urin, ali pravilan rad creva je daleko najvažniji. Moramo znati da pravilan rad ovih organa, ima važan uticaj na metalne sposobnosti što rezultira raspoloženjem.
Prevelika količina bilo čega może biti toksična za usporeni digestivni sistem, a to se posebno odnosi na kofeinske napitke, alkoholna pića, kao i na rafinisane namirnice koje sadrże visoki procenat životinjskih ili preradjenih masti ili šećera, a veoma malo vlakana.
Čak i ako vaš digestivni sistem normalno funkcioniše, periodi stresa ga mogu učiniti manje efikasnim, a ukoliko se jetra preoptereti, stvoriće se višak oksidativnih materija, štetnih molekula koji oštećuju ćelijske membrane. To veoma loše utiče na prenos poruka u mozgu.
Pored toksina koje unosimo sa hranom, izloženi smo i brojnim toksinima iz spoljne sredine, kao što su hemijske supstance iz izduvnih gasova automobila i duvanskog dima.. Toksični metali izazivaju probleme poput neraspoloženja, umora i slabe mentalne funkcije.
Predlog je da čajevi i sokovi od voća i povrća budu osnova detoksikacije.
Zeleni čaj je pun antioksidanasa, a dobri su i prirodni sokovi od limuna, pomorandže i limete.
U povrće bogato antioksidansima spadaju: šargarepa, celer, cvekla, paradajz, spanać, zelena salata.
Vitamin C bilo iz citrusnog voća, bilo u vidu dodatka ishrani, kao i vitamin E vażni su dodaci ishrani.
Tokom detoksikacije treba da pijete puno vode. Neke vrste povrća, kao što su špargla i artičoka, kao i biljni čajevi (posebno čaj od maslačka), blagi su diuretici i pospešuju izbacivanje urina te na taj način pomažu procesu detoksikacije.
Detoksikaciju treba uraditi jednom nedeljno i da taj period traje bar dvadeset i četiri časa. Važno je da sam proces lečenja organizmu ne padne teže od stanja koje treba lečiti.
Sve dok pijete puno vode, ne bi trebalo da imate problema, čak i ako produžite ovaj proces. Kao i u svemu što radite, najvažnije je biti umeren.