Postoje mnoge tehnike kojima se ljudi služe. Ponavljanje je jedna od najboljih. Što više ponavljamo dobre stvari, manje ćemo imati vremena za loše stvari, a ono što je dobro dublje se urezuje u naš um. Ako bolje shvatimo kako mozak radi, lakše ćemo doći do cilja. 

Kako nastaje neka navika? Ćelije mozga su povezane linijama ili vezama. Svaka nova informacija koju naučimo predstavlja novu liniju ili vezu izmedju ćelija mozga. Pri svakom vezivanju cipela upisuju se novi detalji. Za govor su linije drugačije. Što više učimo da govorimo, linije su sve dublje. Ponavljanje je ovde jako bitno. Veza izmedju moždanih ćelija zove se sinapsa, i tu se dešava električni proces sličan pucketanju prstima. Kada impuls prolazi sa jedne na drugu ćeliju, na ćeliji mozga nastaje mala kvrga. Vremenom ova izbočenja rastu i smanjuju udaljenost izmedju dve ćelije mozga. Svaki put kada ponovimo tu aktivnost, udaljenost je sve manja i manja, a mi to možemo sve brže da ponovimo (npr. vezivanje pertli: deca to nespretno rade i pri tom prave pokrete jezikom, jer ovaj put nije uhodan. Kasnije mozak sam kaže da jezik ne pomaže pri vezivanju pertli i zato odrasli ne izbacuju jezik dok vezuju cipele). 

Milijarde takvih veza nalazi se u mozgu. Pretpostavimo da je jedna takva veza loša navika, npr. pušenje. Što više pušite, razlika izmedju ćelija se smanjuje i vi pušite sve brže i više. Onda stisnete zube i odlučite da prestanete sa pušenjem, i razbijete jednu vezu izmedju moždanih ćelija, ali ostale veze čekaju novu cigaretu i to vas izludjuje, jer postoji još dosta veza koje vas teraju da pušite. I kada dodje trenutak slabosti, zna se šta se dešava - vraćamo se na lošu naviku, i nove veze ponovo nastaju. Šta sada učiniti da se oslobodimo ovih veza?  Potrebno je da što više ponavljamo dobre stvari. 

Evo nekoliko korisnih saveta za ostavljanje loših navika. Zamislite da odjednom imate jaku želju za pušenjem, ili za nekom lošom navikom koju imate. Taj stari djavo vam viče na uvo: "Hajde, učini to!", i vi imate jaku potrebu da to učinite.

 Evo šta da radite: "Gledajte na sat jedan minut i mislite na nešto drugo, pozitivno i lepo (godišnji odmor ili trening, neki radostan dogadjaj ili poziv koji željno očekujete). Možete da pročitate nešto kratko i lepo. Ako posle jednog minuta još uvek imate jaku želju, ponovite ovo u toku još jednog minuta. Ja čitam ili zapisujem aktivnosti koje u toku dana trebam obaviti a najčešće izadjem u kratku šetnju. U toku drugog minuta razmišljajte o nečem dobrom i pozitivnom. Na kraju drugog minuta, ako je taj nagon još u vama, gledajte na sat još jedan, poslednji minut, jer ako ne odgovorite na neki nagon 3 minuta, potreba nestaje. Nagon funkcioniše samo ako mu odmah popustite. Zato se i zove nagon, jer vas nagoni da nešto odmah učinite. 

Što više vežbate vaš mozak da rukovodi telom, imaćete jači karakter. Slab um uvek popušta svemu. Ako se čvrsto ne založite za nešto, pašćete pod taj uticaj. Zato razvijajte um da bi imali pravilan izbor. Loš izbor automatski dolazi. Da bi bili na pravom putu, potrebno je uložiti napor. 

Zato je potrebno vreme i vežbanje, ali to nije tesko, treba to činiti, jer u suprotnom ići će mo u pogrešnom smeru.