Jedna od loših navika u ishrani je grickanje, jedenje izmedju obroka. Šta se dešava u vašem telu kada jedete izmedju obroka? Varenje počinje u ustima posebnim enzimima u pljuvački, koji razgradjuju skrob. Oni ne funkcionišu dobro u želudcu, već samo u ustima. Dok žvaćemo, hrana treba da ostane 30tak sekundi u ustima pre no što se proguta.

Drugi stepen varenja je u želudcu. On je kao vodeni balon. Kada hrana počne da se razgradjuje, posebni mali mišići guraju hranu van želudca. Varenje se nastavlja u tankom crevu. Ali, pre no što se želudac isprazni, mi malo gricnemo izmedju obroka (umesto pauze od 3 do 5 sati, da bi se varenje završilo). Ako je pauza manja, mišići želudca imaju probleme. Ovi mišići se zaustavljaju, ne izbacuju staru hranu, dok se nova prispela hrana ne svari u želudcu. Stara hrana čeka u želudcu, a tu je jako toplo, tamno i kiselo. 

Šta se dogadja sa hranom dok čeka u želudcu? Ona truli, i tako kvari našu krv. Kao kad bi otišli na djubrište i jeli hranu odande. To se dogadja kada jedemo izmedju obroka. Hrana se kvari. Možda jedete zdravo voće i povrće, ali pazite da ne jedete izmedju obroka. Da bi se hrana razgradila potrebno je 2-3 sata a ponekad i više, a želudcu je posle potreban odmor od jednog do 2 sata. Vaš želudac je mišić, a svi mišići tela moraju da se odmaraju.

Varenje je posao i mišić želudca mora da se odmori. Zato odmarajte 3 do 5 sati izmedju jela, ali ne manje od tog vremena. Ako je pauza manja, želudac će oslabiti i neće dobro funkcionisati. Iz hrane treba izvući korisne sastojke, a pauza će vam pomoći u tome. 

Ako jedete kasno uveče, ostanite budni bar 3 sata pre spavanja. Ako ranije zaspete, nećete dobro spavati i probudićete se umorni. Većina ljudi se ujutro budi umorna. Zašto? Spavaju 8 sati, pa zašto su onda umorni? Ako se budite umorni, to je upozorenje da nešto nije u redu. Ako dobro postupate sa telom, budićete se sami bez problema, naglo, sami od sebe i odmorni za novi dan. A kada se ujutru osećate odmorno, moći će te mnogo toga uraditi u toku dana.