Nauka tvrdi da je ovo mnogo bolji način da sami sebe podstaknete, nego da kažete:"Mogu ja to!"

"Ljudi su navikli da savete primaju i daju ih u drugom licu, i izgleda da čovekova psiha upravo iz tog razloga preferira upotrebu drugog lica kao sredstva za motivaciju", 

Dakle, samoohrabrenje u drugom licu jednine omogućava nam da dobijemo širu perspektivu, jer na taj način reprodukujemo onu vrstu podstreka koju dobijamo od drugih.

Psihologija je pokazala da oni koji se obraćaju sebi sa "ti" umesto sa "ja" imaju mnogo pozitivniji stav prema zadatku koji su pred sebe postavili, a najbolji rezultati dobijaju se ako savete upućene samom sebi napišete na listu papira.

Pisanje kao način razgovora sa sobom odavno se koristi kao terapeutski pristup, a u situacijama koje zahtevaju veliku samokontrolu ovo je izuzetno delotvorna metoda.

Da ne bi došlo do neodredjenosti, konfuzije i neodlučnosti u pogledu toga šta bi trebalo da radimo, razmišljanja i misli treba beležiti na papir. Moramo odlučiti jasno i izdefinisano šta zapravo želimo da ne bi trošili vreme na ono što uopšte ne moramo da radimo. Kad svoje obaveze ispisujemo mi im dajemo opipljivu formu. Ono što nije zapisano menja oblik,postaje manje blisko i nestvarno, da nam u odredjenom trenutku ,čak, deluje kao fantazija. 

Da bi ostvarili cilj moramo mu odrediti rok za realizaciju, jer u suprotnom,ako roka nema, nema  ni žurbe. Tako idemo u krug i postajemo nezadovoljni sobom do te mere da smo spremni da upiremo prst na drugog zbog naše lenjosti i nemarnosti.

Zato sebi trebamo reći "možeš ti to!"  zatim zapisati sve ono što bi trebalo uraditi, dati tome odredjeni rok i to će nam već ukazati smer u kojem treba da se krećemo. Što više stavki stavimo na papir u procesu realizovanja cilja mi pravimo plan koji dobija na težini. Kad to uradimo,kažemo sebi "možeš ti to!" zapišemo na papir,šta to možemo i za koje vreme, mi ne trebamo više čekati ni minut..počnimo delati sa svojim planom. Svakoga dana treba uraditi nešto što će vas pomeriti u pravcu vašeg cilja ( pročitaj knjigu ili strip, pogledaj dobar film, idi da šetaš ili trčiš, odradi trening, obavi neki konstruktivni razgovor sa dragom osobom...), nešto što će vas motivisati i pokrenuti, nešto što će vam dati snage u svojoj nameri(ma koliko god da drugima izgleda kao ludost) da istrajete i jednoga dana postanete mudri dok drugima, koji su na početku svojih ideja, pričate koliko ste vi bili strpljivi, uporni i jasni u nameri da ostvarite svoje ciljeve jer ste ih jasno zapisali i hiljadu puta pročitavši rekli sebi: "MOŽEŠ TI TO!"